Sushi w domu nie tylko w tradycyjny sposób.

Sesja studyjna bliźniaczek Igi i Marty
Maj 23, 2016

Sushi w domu nie tylko w tradycyjny sposób.

Mata-bambusowa-do-sushi-z-łopatką-HS-470x470Moda na kuchnię japońską ma coraz większy zasięg. Powstają restauracje oraz miejsca, gdzie można kupić przedmioty potrzebne do zrobienia maki-sushi. Dostępne są również składniki, więc można szybko zrobić sushi z półproduktów dobrej jakości.

Zalety domowego wykonania sushi

W domu możemy odtworzyć przepisy na sushi, używając odpowiedniego ryżu. Potrzebna jeszcze będzie mata do sushi, aby wyszło ono równe i dobrze ściśnięte. Dla osób chcących wykonywać je estetycznie polecane są maty profesjonalne, w których jeden bok bambusa jest cięty. Wszystkie półprodukty dostępne są w sklepach internetowych, co ułatwia wykonanie zamienienia i wybór odpowiedniego ryżu oraz wodorostów.

Przygotowywanie sushi jako zabawa rodzinna

Wiele radości sprawia samodzielne przygotowanie sushi. Można do tego namówić rodzinę i wspólnie starać się odtworzyć japońskie przepisy. Każdy uczestnik takiego spotkanie zostałby wyposażony w maty do sushi i pozostałe produkty. W ten sposób można przygotować szybko dużą ilość smacznych przekąsek. Można wprowadzić element rywalizacji i oceny najlepszego maki-sushi.

Alternatywne przepisy na sushi

Japończycy są bardzo konserwatywni, więc smak tradycyjnego sushi jest niezmienny. We własnej kuchni można eksperymentować ze składnikami z różnych krajów. Mata bambusowa do sushi pozwoli na zawinięcie ryżu w dowolne produkty. Można wykonać autorską wersję bazującą na lokalnych produktach i porównywać ja z japońskim wzorem na sushi. W ten sposób można poszerzyć gamę oferowanych sushi na domowych przyjęciach.